Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Přistání na Venuši - fyzikální cirkus v Brně

V sobotu 25. dubna 2009 se na brněnské Kraví hoře, v areálu Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně, uskuteční již třetí ročník „Fyzikálního cirkusu“ s podtitulem „Přistání…

  • Publikováno: 24. 04. 2009

Účastníci totiž budou poměřovat své síly a schopnosti v konstrukci vodou poháněných raket a netradičních vozítek, jenž jezdí na pastičku na myši! Rozhodně se tedy můžete těšit na pořádný cirkus!

Podtitul „Přistání na Venuši“ nebyl zvolen náhodou. Tato planeta zůstává i dnes pro kosmonautiku velkou výzvou. Zatímco po Marsu se již prohánělo několik robotických vozítek, na Venuši přistálo pouze několik statických sond, které přečkaly na povrchu planety pouze pár minut. Na Venuši je totiž extrémně vysoký tlak a teplota přesahující čtyři sta padesát stupňů Celsia. Soutěžící sice nebudou muset čelit tak drastickým podmínkám, přesto na ně čeká řada složitých problému, které musí zvládnout.

První soutěžní disciplínou je konstrukce rakety z běžné PET láhve, jenž je poháněná vodou a stlačeným vzduchem. Kromě toho, že se raketa musí udržet co nejdéle ve vzduchu, musí při svém startu vynést do výšky také jednoho „kosmonauta“. Uvozovky jsou zde zcela namístě, protože půjde nikoliv o živého tvora, ale o křehké křepelčí vejce. To by samozřejmě mělo přežít celý let bez úhony. Soutěžní týmy proto musí vyřešit problém hladkého přistání, jenž byl v minulých ročnících mnohdy opomíjen. Kromě rychlých startů si tak v tomto roce nejspíš užijeme také dosednutí rakety na padácích. Vyhraje tým, jehož raketa setrvá ve vzduchu nejdelší dobu.

Ve druhé disciplíně sehraje pomyslný „kosmonaut“ také stěžejní úlohu. Úkolem soutěžících totiž bude sestrojit vozítko poháněné běžnou pastičkou na myši, které bude schopno bezpečně převézt „kosmonauta“ do vzdálenosti tří metrů po předem připravené dráze. Pohybovat se přitom bude po pískovém povrchu, který se příliš neliší od toho, jaký je přímo na Venuši! Zvítězí tým, jehož vozítko zdolá danou trať co nejrychleji.

Kromě toho je připraven také bohatý doprovodný program přímo na hvězdárně a v planetáriu. Za hezkého počasí bude probíhat pozorování Slunce a planety Venuše na denní obloze, zástupci České kosmické kanceláře a Leteckého ústavu FSI VUT seznámí návštěvníky s novinkami a aktuálními trendy na poli kosmonautiky a letectví. Těšit se také můžete na krátkou přednášku věnovanou planetě Venuši a na pořad pod umělou oblohou planetária.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...