Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Nová stálá expozice v Pedagogickém muzeu

V únoru byla otevřena nová stálá expozice Pedagogického muzea J. A. Komenského v Praze nazvaná Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě. Nová expozice je první a…

  • Publikováno: 05. 04. 2009

„Výstava je rozdělena do dvanácti oddílů, které na sebe volně navazují. Jádro jednotlivých tematických celků tvoří tabule s texty charakterizujícími vzdělanost v dané době. Velký důraz ale klademe i na vizuální složku, hodně pracujeme s obrázky, fotografiemi, případně mapami a grafikou,“ říká ke koncepci výstavy ředitelka muzea PhDr. Markéta Pánková.

Obsah expozice je návštěvníkům přiblížen interaktivním způsobem s využitím výtvarných a hudebních prvků, oddíl věnovaný J. A. Komenskému je doplněn počítačovým informačním systémem, s jehož pomocí si návštěvník může rozšířit svoje znalosti o této osobnosti. Výjimečnost nové expozice spočívá mimo jiné i v tom, že návštěvníka nenutí procházet celou expozici. „Nechceme návštěvníka znásilňovat tím, že musí něco přečíst, někam zajít. Všech dvanáct částí na sebe sice volně navazuje a vzájemně se prostupuje, zároveň ale můžou fungovat jako samostatné celky. Každý si může vybrat, co ho zajímá,“ říká ředitelka Markéta Pánková.

Podstatnou část výstavy tvoří trojrozměrné exponáty, mezi nejvzácnější patří staré tisky z archivu muzea, např. osmijazyčný slovník z roku 1585 a některé Komenského spisy ze 17. století (mezi nimi třeba Orbis pictus, Janua linguarum reserata či Vestibulum). Originály těchto tisků budou vystaveny pouze do června, poté budou z důvodu jejich ochrany nahrazeny faksimiliemi.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...