Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Velká velikonoční soutěž: Vajíčko šlo na vandr

Byl krásný dubnový den a v trávě u vody leželo vajíčko. Nebylo bílé, hnědé ani kropenaté. Bylo celé pestrobarevné s různými klikatými čárami a puntíky. Vajíčko si řeklo: „Když jsem tak…

  • Publikováno: 28. 02. 2009

Nebudu přece sedět doma za pecí.“ A tak vajíčko šlo a šlo, až dorazilo do země, kde se mluvilo jazykem trochu podobným češtině. Šlo se podívat na královský hrad na Wawelském návrší a lidé ho zdravili „Cześć!“ a ptali se: „Skąd jesteś?“.

K večeru si vajíčko řeklo: „Proč bych se trochu nepopovezlo autobusem?“. Cesta pěkně ubíhala noční krajinou a následující den dorazilo vajíčko do města, kde byl velký nápis: „Evropské hlavní město kultury 2009″. Protože už dostalo trochu hlad, dalo si v blízké hospůdce typické místní jídlo „cepelinai“. Tady se seznámilo se sympatickým řidičem náklaďáku, kterého poprosilo, aby ho kousek cesty svezl. Po nějaké době dorazili do města na břehu moře při ústí řeky Daugavy. „No kurienes tu esi?“ zeptal se ho jeden námořník v přístavu a vajíčko mu vyprávělo o své cestě Evropou. Námořník mu pak nabídl, že by ho mohl vzít na své lodi do dalšího města. „Vad heter du?“ oslovila ho blonďatá holčička, když dorazilo na místo a obdivovalo budovu, ve které se uděluje většina Nobelových cen. Ale to už byl čas pokračovat dál v cestě.

Vajíčko nasedlo do letadla a zanedlouho přistávalo v jednom z největších měst Evropy. U Braniborské brány se zeptalo, kudy se dostane na Hauptbahnhof. „Tschuss!“ zamávalo vajíčko z vlaku a vydalo se domů. „Ahoj, velikonoční vajíčko! Kde jsi se tak dlouho toulalo? Dobře, že už jsi doma,“. zavolal na vajíčko kluk v šortkách, který seděl na břehu rybníka Vajgar. Vajíčko se zamyslelo. Takže já jsem velikonoční vajíčko? Proto jsem tak krásně barevné! Ale kde jsem se to vlastně toulalo?

Holky a kluci, teď je to na vás!

Pomůžete vajíčku vystopovat, které země a města procestovalo? Nakreslete plán jeho cesty, použité dopravní prostředky a můžete doplnit i zajímavosti, jež mohlo vajíčko při své cestě vidět.

Soutěžit můžete v těchto kategoriích:

A 1.-5. třída ZŠ
B 6.-9. třída ZŠ nebo odpovídající ročníky víceletých gymnázií

Obrázky vytvořené jakoukoli výtvarnou technikou, prosím, zasílejte nebo přineste osobně do Eurocentra Praha:
Evropský dům, Jungmannova 24, 110 00 Praha 1.

Na zadní stranu obrázku napište jméno, třídu, adresu školy a kontakt na svého učitele (případně rodiče, který obrázek zaslal), tj. e-mail a tel. číslo – pokud možno mobilní telefon. Bez těchto údajů nebude příspěvek do soutěže zařazen!!!

Na obálku prosím uveďte heslo: „Vajíčko šlo na vandr“.

Termín uzavření soutěže je 24. března 2009. Obrázky zaslané po tomto datu již nebudou do soutěže zařazeny. Vyhlášení výsledků proběhne začátkem dubna 2009. Pro vítěze budou připraveny zajímavé ceny a zábavný program plný her a soutěží v Evropském domě.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...