Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Národní park Šumava zprovoznil od srpna systém nouzových nocovišť pro turisty

Od 1. srpna zprovoznila správa NP Šumava nouzová nocoviště, tzv. bivakové kempy. Nocoviště jsou určena pro turisty, kteří rádi procházejí divokou přírodou s batohy. Jsou v oblasti Staré Hůrky…

  • Publikováno: 09. 08. 2008

Vzdálenosti mezi kempy jsou spočítány tak, aby lidé zvládli za den dojít z jednoho bivak kempu do druhého. Leží vždy nedaleko vesnic a umístěné jsou tak, aby k nim mohla přijet sanita či přistát poblíž vrtulník.
Nejsou to však kempy v pravém slova smyslu, ale jednoduše vybavené plochy pro 10 až 15 osob o velikosti 15 krát 15 metrů. K dispozici je zde dřevěná sedací souprava a jedna nebo dvě přenosné toalety. Není zde vodovod ani elektřina. Turisté zde nemohou rozdělávat oheň a veškeré odpadky si musí odnést s sebou. Lidé zde mohou strávit jen jednu noc. Kempy jsou otevřené od 18 hodin do 9 hodin.
Další kroky, jak zlepšit péči o návštěvníky, pak správa NP Šumava chystá.V období let 2008 – 2010 dojde v NP Šumava k modernizaci některých informačních středisek a návštěvnických center. V příštím roce bude přestavěno návštěvnické centrum Idina Pila pod Boubínem a započne se s rekonstrukcí objektu ve Skelné u Prášil pro účely environmentálního vzdělávání. Zde současně vznikne i informační bod. Na zmíněný záměr na Skelné naváže rekonstrukce stávajícího informačního zařízení v Kašperských Horách, kde bude připravena nová nabídka pro veřejnost. V záměru se zde objevuje galerie pro výstavy a ekoaltán; součástí zůstane učebna ekologické výchovy.
Podle Jana Konvičky ze Správy NP a CHKO Šumava je v národním parku v současné době celkem cca 500 km pěších turistických tras, 400 km cyklotras, 350 km běžkařských tras, 12 naučných stezek a dále několik zážitkových tras vedoucích do I. zón a do připravovaných území zvýšené ochrany zvířa, která nahradí rušená klidová území a bude zde výrazně omezena možnost vstupu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...