Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Stojí piercing za to?

Pro stále velké procento mladých lidí, je nezbytnou součástí jejich „image“ piercing – tedy propichování kůže cizorodými předměty. Vyvstává však otázka: „Je to bezpečné?&…

  • Publikováno: 04. 10. 2007

Nezanedbatelné procento jedinců, kteří se pro piercing rozhodli, problémy mají a nezřídka je výsledkem tohoto zkrášlovacího procesu nechutná jizva nebo méně viditelné zdravotní komplikace. Jaké problémy nám tedy piercing může způsobit a jak se jim vyhnout?
Jako při každém poranění zde hrozí především infekce. Zvýšené riziko infikování organismu v místě piercingu hrozí stále, protože i když je rána zhojená, pro bakterie představuje zjednodušenou cestu „pod kůži“. Zvláště prostřednictvím ústního neboli orálního piercingu se bakterie mohou snadno dostat do krevního řečiště, což vede k oslabení organismu a náchylnosti k určitému onemocnění.
Při propichování tkáně pro piercing také může dojít k poranění nervu. Každý člověk je jiný, a proto i odborník na anatomii může „píchnout“ vedle, respektive přímo tam kam nemá. Na celém povrchu lidského těla se totiž nacházejí tzv. akupresurní body jejichž cílené dráždění vyvolává různé reakce organismu. Neustálé dráždění těchto bodů například právě piercingem pak může samozřejmě způsobit nechtěné reakce různých částí těla či orgánů. Klasickým příkladem jsou bolesti hlavy při propíchání ušního boltce „až nahoru“.
Vůbec nejrizikovější je piercing umístěný v oblasti sliznic – to znamená v nose, rtu, tváři, jazyku či dokonce v pohlavních orgánech. Sliznice jsou velmi citlivou bariérou našich tělesných otvorů, která nás při správné funkci chrání před infekcí – jakékoliv její narušení pak samozřejmě snižuje naši celkovou obranyschopnost. Zvláště piercing v jazyku pak také může způsobovat dráždění a zánět slinných žláz – efektem je pak nadměrné slinění a mohou se dostavit i trávicí obtíže.
Pokud si však chcete přesto nechat udělat piercing měli bychom alespoň omezit výše zmíněná rizika na minimum. Neprovádíme tedy aplikaci piercingu sami pletací jehlou ani tuto operaci nesvěříme alkoholem posilněnému kamarádovi, ale vyhledáme odborníky. Ovšem pozor! Ne každý tattoo salon se hemží odborníky na propichování lidského těla. Ten správný by měl spíše připomínta lékařskou ordinaci, neškodí ani poohlédnout se po referencích daného studia.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...